Põhisisu juurde
Esindus Eestis
Euroopa päev

Euroopa päev 2024

Europe Day (English)

День Европы (на русском языке) 

 

Tänavu 1. mail täitub Eestil 20 aastat Euroopa Liidu ja NATO liikmena. Eestist sai ELi liikmesriik 2004. aastal pärast kuus aastat kestnud ühinemisläbirääkimisi. Meiega koos liitusid ELiga Läti, Leedu, Poola, Ungari, Tšehhi, Slovakkia, Sloveenia, Malta ja Küpros. Liitumine Euroopa Liidu ja NATOga on andnud meile kindluse, et me ei ole enam kunagi üksi. Tähtsad kuupäevad sel varasuvel on ka 6.–9.juuni, mil toimuvad Euroopa Parlamendi valimised.

Oma teekonda Euroopa Liidus tähistame kogu aasta vältel mitmesuguste projektide ja üritustega, sest meil on, mida tähistada ja mille üle uhkust tunda. Nagu ikka, kulmineeruvad sündmused Euroopa päeval, 9. mail, mil korraldame suuremad rahvaüritused Tallinnas ning Narvas, lisaks hulgaliselt tegevusi väiksemates linnades.

Raamat „Minu Eesti, minu Euroopa. 20 aastat hiljem“

Tänavuse juubeliaasta puhul esitleme Tallinna ja Tartu seminaril Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ja riigikantselei toel ilmuvat raamatut „Minu Eesti, minu Euroopa. 20 aastat hiljem“. Raamat on tagasivaade Eesti teekonnale Euroopa Liidus nende inimeste pilgu läbi, kes ühel või teisel moel on selle teekonnaga seotud olnud. Raamatu jaoks on intervjuu andnud paljud tuntud inimesed, teiste seas peaminister Kaja Kallas, president Kersti Kaljulaid ja ettevõtja Sten Tamkivi. Esseede autorite seast leiab nii tuntud kirjaniku Tõnu Õnnepalu kui ka 2004. aastal juba Euroopa Liitu kuuluvas Eestis sündinud noore tudengi Anna Milena Linderi.

Orienteerumismäng kooliklassidele Tallinnas ja Narvas

Kõik Tallinna mängu kontrollpunktid on mõne Euroopa Liidu riigi saatkonna või Eesti ametiasutuse juures. Paljud saatkonnad ja hooned ootavad külalisi ka oma ruumidesse, et tutvustada väljapanekuid ja pakkuda huvitavaid tegevusi. Mängus osalemine annab hea võimaluse näha hooneid  ja paiku, kuhu tavaliselt ei pääse. 

Narva mängu kontrollpunktid asuvad kesklinnas jalutuskäigu kaugusel ning kõik küsimused on Euroopa Liidu teemal.

Kontrollpunkte võib läbida vabalt valitud järjekorras. Kontrollpunkti jõudes avaneb ekraanil kolme valikvastusega küsimus, millele peab edasi liikumiseks vastama. Vale vastus ei takista mängu jätkamist, eesmärk on kontrollpunktid läbida ja punkte koguda. Mängureeglid leiad siit.

Mängu saab mängida 9. mail ajavahemikus 9.00–17.00.

Euroopa päev Tallinnas

9. mail saab Tallinnas osaleda põnevas orienteerumismängus, kuulata arutelu Eesti ja ELi tuleviku üle ning lõpetada päeva suurejoonelise kontserdiga Vabaduse väljakul.

Seminar „Minu Eesti, minu Euroopa. 20 aastat hiljem“

Üritusteala „Meie Euroopa. Meie NATO“

Välisministeeriumi kontsert „Meie Euroopa. Meie NATO“

Näitus Tammsaare pargis

Tammsaare pargis saab alates aprilli lõpust vaadata näitust „Minu Eesti, minu Euroopa“, mis juhib tähelepanu sellele, mida Euroopa Liitu kuulumine meile on andnud, kuid mida me oma igapäevaelus ei pruugi märgatagi.

Euroopa päev Narvas

Narvas alustame Euroopa päeva tähistamist juba 8. mail, mil linnarahval avaneb võimalus osa saada põnevatest kultuuriüritustest. 9. mail saab Narvas osaleda orienteerumismängus ja Ida-Viru tulevikumessil ning päev lõpeb suur kontserdiga!

Kultuuriüritused Narvas

"Rien à déclarer" / “Nothing to declare” on lõbus Belgia-Prantsuse komöödia, mille režissöör on Dany Boon. Filmi tegevus keerleb ümber humoorika rivaliteedi Prantsuse ja Belgia tolliametnike vahel 90. aastatel, mil kaotati piirikontroll kahe riigi vahel. Film jälgib kahe tolliametniku omavahelist vastasseisu ja naljakaid seiklusi piiri avamisega seotud takistuste ületamisel. Humoorikate arusaamatuste, teravmeelse dialoogi ja absurdirohkete olukordade kaudu räägib film sõprusest, eelarvamuste ületamisest ja rahvuslikust identiteedist.

Ida-Viru tulevikumess

Kontsert Narvas

Euroopa päev Tartus

Euroopast räägitakse 9. mail ka Tartus, kus TÜ Johan Skytte poliitikauuringute instituudi korraldatud seminaril vaadatakse tagasi Eesti 20 aastale ELis, aga räägitakse ka eelseisvatest Euroopa Parlamendi valimistest ja ELi edasisest laienemisest.

Seminar toimub Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis (Lossi 25) kell 13.00–17.30.

Seminari info ja registreerimine

 

19.00 kontsert „Tähendamissõna moonist“ Heino Elleri Muusikakooli Tubina saalis (Lossi 15).

Adam Strug (Poola; vokaal, akordion) esitab Czesław Miłoszi tekstidele loodud muusikat. Teda saadab ansambel koosseisus Szczepan Pospieszalski (trompet), Tomek Stawiecki (klarnet), Hipolit Woźniak (kontrabass) ja Mateusz Kowalski (trummid).

Kirjandusfestivali Prima Vista raames toimuval kontserdil esitatakse esmakordselt Adam Strugi originaalkompositsioone, mis on pühendatud silmapaistvale loojale ja Nobeli preemia laureaadile Czesław Miłoszile tema 20. surma-aastapäeva puhul. Kontserdi kestus on üks tund.

Kontserdi korraldab Adam Mickiewiczi Instituut. Projekti toetab Poola Vabariigi Kultuuri-ja Rahvuspärandiministeeriumi fond.

 

Vestlusring Euroopa Parlamendi kandidaatidega: Rohemajandusele üleminek Eestis – väljakutsed ja lahendused

Vestlusring Tartus 2024

Euroopa Roheline Liikumine ja Rahvusvaheliste Suhete Ring kutsuvad Euroopa Parlamendi valimiste-eelsele roheleppe teemalisele arutelule Euroopa päeval 9. mail kell 18-20 Tartus Genialistide Klubisse. Nii ettevõtetele kui ka tavainimestele seostub rohelepe eelkõige rohepöörde mõistega, mis näib endaga toovat vaid lisakohustusi, rangeid nõudmisi ja maksukoormust. Väga vähe räägitakse aga roheleppe positiivsetest aspektidest, mis vajaks avalikkuses rohkem käsitlemist. Rohelepe on ELi pikaajaliste eesmärkide oluliseks osaks ning on aeg, et avalikkus mõistaks leppe olulisust, ning et Eesti paneks roheleppe eesmärgid enda kasuks tööle. Kohtumisel kaardistame Eestile keskendudes rohemajanduse väljakutsed ja lahendused - arutame, millist kasu ja kuidas Eesti roheleppest saab. Muuhulgas arutame, mida saaks teha, et roheleppest saadavat tulu võimendada. Uurime, milline roll on viimases EP kandidaatidel ning kuidas nad plaanivad Euroopa tasemel Eesti eest seista.

Debateerivad Euroopa Parlamendi erakondade kandidaadid. Arutellu on kaasatud ka rohemajanduse valdkonna ekspertkõnelejad.

#EPvalimised2024 #rohedebatt #EUClimatePact

Sündmust toimumist ja korraldamist toetab Euroopa Kliimapakti projekt.

Liitu aruteluga siin

Euroopa päev väiksemates linnades

Haapsalu

9. mail on kõik oodatud mängima Euroopa päeva orienteerumismängu, mille käigus läbitakse mobiiltelefoniga linna eri paigus asuvaid kontrollpunkte, vastates küsimustele Euroopa Liidu kohta.

Kohtla-Järve

9. mail kell 15 toimub Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt Taltechi Virumaa kolledžis Kohtla-Järvel ning otseülekanne veebis. Debati fookuses on piirialade julgeoleku laiem tähendus.

Kuressaare

Euroopa päeva tähistatakse 4. mail algusega kell 14:00 koos Kuressaare linna sünnipäevaga avalikul üritusel Kuressaare lossipargi kõlakojas.

Kuressaare sünnipäev 2024

Võru

Võru keskväljakul tähistatakse Euroopa päeva 9. mail kell 16.00–20.00.  Avatud on laat UMA MEKK, üles astuvad kohalikud esinejad (16.00–18.00) ning toimub Euroopa Parlamendi valimiste debatt (18.00–19.00). Õhtu lõpetab Daniel Levi kontsert (19.00–20.00).

Uma Mekk laat 2024

Eesti hääl Euroopas – videosari sotsiaalmeedias

Mis on Euroopa päev?